Web Analytics Made Easy - Statcounter
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84  – ΛΑΡΚΟ 11/2/2024
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
Αρ. Πρωτ.: – 30 –
Ανακοίνωση – Ενημέρωση

Συναδέλφισες και συνάδελφοι
Την Παρασκευή 9/2/24 στα γραφεία του Σωματείου της Έδρας, τα Δ.Σ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήσαμε κοινή συνεδρίαση συζητώντας στο παρακάτω πλαίσιο.

 

Με κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομοθετικές ρυθμίσεις των Κυβερνήσεων:

 

● Το καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης στη ΛΑΡΚΟ στις 28/2/24 κλείνει 4 χρόνια.
● Μέσα σε αυτή την τετραετία το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί σε βαθμό που δεν μπορούμε να
ανταποκριθούμε στην οξυμένη γενική ακρίβεια και τις δυσβάστακτες υποχρεώσεις.
● Όλο αυτό το διάστημα που η ΛΑΡΚΟ απαξιώνεται συνειδητά, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου ανταγωνίζονται και πραγματοποιούν αγοραπωλησίες.
● Την ίδια στιγμή ΕΕ και Κυβερνήσεις, σχεδιάζουν, νομοθετούν, δίνουν «ζεστό» χρήμα και επιδοτούμενα κεφάλαια για «επενδύσεις» στην κατεύθυνση παραγωγής «πράσινου χάλυβα».

Με λίγα λόγια προετοιμάζουν τη νέα φάση κερδοφορίας των ομίλων στον κλάδο και ο πλούτος της ΛΑΡΚΟ έχει το δικό του αποτύπωμα σε αυτό το «κάδρο».

Από την μία, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους εφοπλιστές:

● Στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές, στους σιδηροδρόμους, στους αυτοκινητόδρομους, στους εφοπλιστές και τους βιομήχανους. Σε αυτούς που καταφέρνουν μετωπικές τρένων (Τέμπη), πετούν ανθρώπους στην θάλασσα, βυθίζουν καράβια, ρίχνουν αεροπλάνα, με τα χιόνια παγώνουν και τις βροχές πνίγουν πολίτες στους δρόμους (Αττική Οδό, Μάντρα, Θεσσαλία, Μαγνησία κ.α), είναι υπεύθυνοι για τα εργοδοτικά καθημερινά εγκλήματα στους χώρους εργασίας.
Για αυτούς, κάθε χρόνο δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των «άγονων γραμμών», τα «διαφυγόντα κέρδη», υπάρχουν τα « προνομιακά συμβόλαια κατανάλωσης ενέργειας», «φοροαπαλλαγές» κτλπ κτλπ.

● Πχ Σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι, ένα βαπόρι έχει κατανάλωση σε καύσιμα όσο έχουν όλοι οι αγρότες της Λοκρίδας όλο τον χρόνο και εάν είναι πετρελαιοφόρο οι δεξαμενές του καλύπτουν τις ανάγκες όλων των αγροτών της Κωπαΐδας. Και όμως, εφοπλιστής (που μεταφέρει πετρέλαιο) παίρνει αφορολόγητο πετρέλαιο.

Από την άλλη, η ΕΕ και οι Κυβερνήσεις για τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα:

● Για την λειτουργία της κρατικής ΛΑΡΚΟ που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας με προϊόντα ανοξείδωτου χάλυβα και μπαταρίες, να ανοίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας, υπάρχουν «πρόστιμα κρατικών ενισχύσεων», υπερ τιμολόγηση και καταπέκταση «υπερχρέωση στην ΔΕΗ», «σχέδια, κανόνες και νόμοι» εκποίησης, απαξίωση, σταμάτημα παραγωγής, «περικοπές μισθών, κατάργηση δώρων εορτών και επιδόματος αδείας», κλοπή μόχθου και απολύσεις.
● Για τους εργαζόμενους που παράγουν το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών σε επιχειρήσεις που σημειώνουν τεράστια κέρδη, «υπάρχουν νόμοι που εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα», που καταργούν το 8ωρο, τις ΣΣΕ, κρατούν χαμηλά τα μεροκάματα, μετατρέπουν τους χώρους και τις συνθήκες εργασίας σε «κρεατομηχανές και σφαγεία» εργαζομένων.
● Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που μας ταΐζουν υπάρχει η ΚΑΠ και το ξεκλήρισμα.
● Για τους μικρομεσαίους Ελεύθερους Επαγγελματίες, μαγαζάτορες και βιοτέχνες, υπάρχει η υπερχρέωση, η διακοπή ρεύματος, η φορολογική επιδρομή.
● Για το ΕΣΥ υπάρχει υποχρηματοδότηση και για τους ιδιοκτήτες κλινικών επιδοτήσεις.
● Για την δημόσια εκπαίδευση και μόρφωση υπάρχει υποχρηματοδότηση και για την ιδιωτική εκπαίδευση, άδειες ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
● Για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα και μέτρα πυροπροστασίας, υπάρχει «δημοσιονομική στενότητα». Για τους πολεμικούς σχεδιασμούς και επιχειρήσεις, υπάρχουν 8,5 δις ευρώ για νέα πολεμικά αεροπλάνα, στέλνουν φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα, όπλα στην Ουκρανία, στηρίζουν το Κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, δίνουν βάσεις για την σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.
Στηρίζουμε και συντονιζόμαστε με τους ελπιδοφόρους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και

της νεολαίας.

Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται μέσα σε ένα «ρευστό» πολιτικό, οικονομικό, γεωστρατηγικό, κοινωνικό κλίμα που μοιάζει με «καζάνι που βράζει». Η οικονομική ύφεση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επέκταση του πολέμου στην μέση ανατολή, την Ουκρανία, η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς και οι επιπτώσεις. Τα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνει το «ταμείο ανάκαμψης» και η «πράσινη μετάβαση», όλα αυτά γεννούν πλειάδα αστάθμητους παράγοντες στους οποίους οι αγώνες και τα αποτελέσματα τους θα κρίνουν ποιός θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Μέσα σε αυτή την «κόλαση», το ελπιδοφόρο μήνυμα φέρνουν οι αγώνες όσων δεν σκύβουν το κεφάλι. Των εργαζομένων, της νεολαίας και άλλων μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων που αποσπούν «ανάσες στην ασφυξία» των οξυμένων προβλημάτων. Τέτοια παράδειγμα σήμερα αποτελούν οι αγρότες, οι φοιτητές, εργαζόμενοι και σωματεία που είναι σε κινητοποιήσεις για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, το πλήρωμα της Φρεγάτας Ύδρα που αρνείται να βγει σε πολεμική αποστολή εκτός συνόρων, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις μαζικών φορέων που απαιτούν την απεμπλοκή της χώρας μας από τις πολεμικές συρράξεις, τα εκατοντάδες σωματεία που με αφορμή ότι στις 28/2/24 κλείνει ένας χρόνος από το ατιμώρητο έγκλημα στα Τέμπη, προετοιμάζονται για γενική απεργιακή απάντηση ενάντια στην ακρίβεια, για ΣΣΕ και αυξήσεις.

Σε όλα τα παραπάνω πήραμε υπόψη και την ενημέρωση που είχαμε από την ειδική διαχείριση για τις εξελίξεις στην ΛΑΡΚΟ, η οποία μας ενημέρωσε ότι «δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση» αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση:

● Δεν έχει τροποποιήσει τον νόμο όπως μας είχε δεσμευτεί, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε οικονομικό στραγγαλισμό που θα έχει ως αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα την καθυστέρηση μισθοδοσίας και την περικοπή των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ.
● Παρά την επιμονή μας, δεν έχει προσδιορίσει ημερομηνία συνάντησης και συζήτησης μεταξύ Σωματείων και αρμόδιων υπουργείων όπως μας είχε δεσμευτεί, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η απόγνωση για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων που οι συμβάσεις μας λήγουν στις 31/3/24.
● Με το επιχείρημα «είστε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης» για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ δεν
«ξεπαγωνουν» ούτε οι τριετίες που προβλέπονται σήμερα, δεν ισχύει ούτε η προσαρμογή του

ετήσιου εισοδήματος σε αυτό του κατώτατου μισθού.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε:

1. Την Δευτέρα και την Τρίτη, 12 και 13/2/2024 αντίστοιχα, τα Δ .Σ των σωματείων μας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΝ, ΥΠΟΙΚ και ΕΡΓΑΣΙΑΣ), επιδιώκοντας συναντήσεις μαζί τους και απαντήσεις στους προβληματισμούς των εργαζομένων.
2. Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν ΓΣ στους χώρους εργασίας για να συζητήσουμε συλλογικά τα δεδομένα και να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης.
3. Τα σωματεία μας, ως αποδέκτης αλληλεγγύης στον τετράχρονο αγώνα μας, καθημερινά θα είναι δίπλα στους αγώνες που αναπτύσσονται, εκφράζοντας πολύμορφα την αλληλεγγύη μας.
4. Σε αυτή την βάση το Σάββατο 10/2 κλιμάκιο των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ επισκέφθηκε το μπλόκο των αγροτών στην Αταλάντη ανταλλάσσοντας σκέψεις κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί και το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας.
5. Παράλληλα, ανακοινώνουμε την απόφαση συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28/2

και μπαίνουμε μπροστά για τον συντονισμό με άλλα σωματεία εργαζομένων και φορείς μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων με στόχο την επιτυχία της.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Τα Διοικητικά Συμβούλια
Των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ

Loading  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDANEWS.GR ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Παρακαλούμε, διαβάστε την Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων πριν σχολιάσετε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Από admin